Veszélyes anyajegyek

Az elmúlt évtizedben – világviszonylatban is – a bőrdaganatos megbetegedések száma emelkedett legdrasztikusabban. E betegség legveszélyesebb fajtája a melanoma, azaz a bőr felületén keletkező rosszindulatú, festékes elváltozás. Ez a kór okozza a bőrrák miatti halálozások háromnegyed részét...

Bőrünkön sokféle – szövettani értelemben – anyajegynek számító képződményt “viselünk”. Ezek közül az erősen pigmentált anyajegyek a legveszélyesebbek, mert kiindulópontjai lehetnek a melanomának, ami a megjelenése után rendkívül rövid idő alatt áttétet okozhat a szervezetben. A betegség részleteiről, illetve a rendszeres anyajegyszűrés fontosságáról dr. Révész Klaudia bőrgyógyászt kérdeztük.

ideál: Mit tud ma az orvostudomány a melanoma kialakulásáról?

- Az esetek többségében a festékes anyajegyekben kezdődnek el olyan változások, amelyek bőrrákhoz vezethetnek.
Fontos! Az is előfordulhat, hogy eleve melanoma formájában jelentkezik a kóros bőrelváltozás, mégpedig olyan helyen, ahol eredetileg nem volt anyajegy. Mivel a testünkön folyamatosan megjelenhetnek új anyajegyek, megeshet, hogy valaki “szimpla” anyajegynek gondol egy kóros elváltozást, s ezért sajnos későn fordul vele orvoshoz…

VESZÉLYES UV-SUGÁRZÁS

ideál: Mégis, hogyan válhat egy ártatlannak tűnő anyajegy bőrdaganattá, avagy mitől keletkezik – látszólag a semmiből – egy veszélyes melanoma?

– A káros környezeti hatások közül elsősorban az UV-sugárzás felelős legnagyobb mértékben a melanoma kialakulásáért. Ha bármilyen módon megsérül egy anyajegy, főként, ha ez a behatás rendszeresen ismétlődik – például dörzsöli a ruha, megsérül borotválkozás közben stb. -, akkor is könnyebben elindulhat benne a rosszindulatú folyamat.

Jó tudni! Kimutatták azt is, hogy a fogamzásgátlók is provokálhatják ezt a betegséget, ha valaki 5 évnél hosszabb ideig folyamatosan szedi azokat. Ez a pigmentsejtek hormonérzékenysége miatt fordulhat elő.

- Természetesen a melanoma kialakulásának esélye is nagymértékben függ a genetikai hajlamtól. Azok esetében, akiknek eleve nagyon sok anyajegyük van, a kockázat nagyobb, főként, ha családi halmozódás figyelhető meg, tehát ha több családtagnak van sok anyajegye. A fehér, leégésre hajlamos bőr, a szőke, illetve a vörös haj, a kék szem szintén a hajlamra utal.

ÉLETMENTŐ SZIKE

ideál: Mi történik akkor, ha a bőrfelületen kialakult egy melanoma?

- Az elváltozást minden esetben a lehető leghamarabb, sebészeti beavatkozással kell eltávolítani, annak érdekében, hogy a melanoma ne adhasson áttétet a környező nyirokcsomókba, vagy más szervekbe, például az agyba, a májba, a tüdőbe.

Nagyon fontos! Azokat az anyajegyeket, amelyek “gyanúsak”, mert melanoma kiindulási pontjai lehetnek, még a rosszindulatú folyamat elkezdődése előtt el kell távolítani!

ideál: Melyek a gyanút keltő jelek?

- Minden elváltozásra oda kell figyelni, de elsősorban azok az anyajegyek lehetnek veszélyesek, amelyek:

• átmérője fél cm-nél nagyobb

• erősen pigmentáltak - sötétbarnák, feketék -, egyenetlen színűek, szabálytalan alakúak, egyenetlen a felületük és a határvonaluk

• különösen figyelni kell azokra az anyajegyekre, melyek olyan helyen vannak, ahol valamilyen irritáció miatt könnyen megsérülhetnek, például a nyakon, a melltartóvonalban, avagy a deréktájékon

• a végtagokon lévő anyajegyek – a sérülés lehetősége miatt is – kiemelt figyelmet érdemelnek! Ráadásul ezek az elváltozások, ha elrákosodnak, rendkívül hamar, akár néhány hónap alatt adhatnak áttétet a nyirokhálón keresztül

 

VÉSZJELEK

 Azonnal orvoshoz kell fordulni abban az esetben, ha egy anyajegy:

• mérete

• formája

• felszíne

• színe megváltozik

• elkezd viszketni

• elkezd hámlani

• esetleg vérzik

 

ANYAJEGYSZŰRÉS

ideál: Végül a legfontosabb kérdés! Meg lehet-e előzni a melanoma kialakulását, és ha igen, hogyan?

- A megelőzés szempontjából kiemelten fontos a megfelelő fényvédelem. Aki nem tartja be az ésszerű napfürdőzés szabályait – ami azt jelenti, hogy 11 és 15 óra között nem megy a napra, a többi időpontban pedig magas faktorú fényvédő készítményt használ -, kiteszi magát a bőrrák veszélyének. Akinek sok, nagy anyajegye van, eleve nem tanácsos napoznia vagy szoláriumba mennie. A másik, amit a megelőzés érdekében tehetünk, a folyamatos önvizsgálat. Ha bármilyen változást észlelünk egy anyajegyünkön, ne késlekedjünk, keressünk fel bőrgyógyász szakembert! Hasznos évente legalább egy alkalommal elmenni bőrgyógyászati anyajegyszűrésre, még akkor is, ha nem látunk magunkon semmilyen elváltozást. Ilyenkor a szakemberek sokszoros nagyítású készülékkel – dermatoszkóppal – vizsgálják meg egyenként az anyajegyeket. Ennek segítségével ugyanis sokkal jobban látják azok szerkezetét, s még időben észlelhetők azok az eltérések, amelyek szabad szemmel láthatatlanok, és ha baj van, a rosszindulatú elváltozásra hajlamos anyajegyek még időben eltávolíthatók. Sokkal ritkábban, de előfordul, hogy a melanoma nem festékes elváltozás képében jelenik meg, azaz nem emlékeztet anyajegyre. Ezért általánosságban inkább azt kell mondani, hogy ha valakinek a testén kialakul valamilyen furcsa “képlet”, ami hasonlíthat pl. nehezen gyógyuló sebre – ott, ahol nem volt sérülés -, a biztonság kedvéért érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Biztos, ami biztos: inkább vegyünk részt több “felesleges” vizsgálaton, mint egyen, de azon meg későn!

Hozzászólások lezárva.