Bőrgyógyászati rákszűrés

Az elmúlt évtizedben – világviszonylatban is – a bőrdaganatos megbetegedések száma emelkedett legdrasztikusabban. E betegség legveszélyesebb fajtája a melanoma, azaz a bőr felületén keletkező rosszindulatú, festékes elváltozás. Ez a kór okozza a bőrrák miatti halálozások háromnegyed részét... Tehát kézenfekvővé vált a rendszeres bőrgyógyászati rákszűrés fontossága!

 Az esetek többségében a festékes anyajegyekben kezdődnek el olyan változások, amelyek bőrrákhoz vezethetnek. Ám az is előfordulhat, hogy eleve melanoma formájában jelentkezik a kóros bőrelváltozás, mégpedig olyan helyen, ahol eredetileg nem volt anyajegy. Mivel a testünkön folyamatosan megjelenhetnek új anyajegyek, megeshet, hogy valaki „szimpla” anyajegynek gondol egy kóros elváltozást, s ezért sajnos későn fordul orvoshoz.
A káros környezeti hatások közül elsősorban az UV-sugárzás felelős leginkább a melanoma kialakulásáért. De az is számít, ha megsérül egy anyajegy, különösen, ha ez a behatás rendszeresen ismétlődik, például dörzsöli a ruha, megsérül borotválkozás közben stb. Természetesen a melanoma kialakulásának esélye is nagymértékben függ a genetikai hajlamtól. Azok esetében, akiknek eleve nagyon sok anyajegyük van, a kockázat nagyobb. A fehér, leégésre hajlamos bőr, a szőke, illetve a vörös haj, a kék szem szintén a hajlamra utal.

FONTOS! Azokat az anyajegyeket, amelyek „gyanúsak”, mert melanoma kiindulási pontjai lehetnek, még a rosszindulatú folyamat elkezdődése előtt el kell(ene) távolítani! Beazonosításukat bízzuk szakemberre.

Minden elváltozásra oda kell figyelni, de elsősorban azok az anyajegyek lehetnek veszélyesek, melyek: mérete, formája, felszíne, színe megváltozik, vagy elkezd viszketni, hámlani, esetleg vérezni. Ha ilyet fedezünk fel magunkon azonnal orvoshoz kell fordulnunk!!!

 JÓ TUDNI: a végtagokon lévő anyajegyek – a sérülés lehetősége miatt is – kiemelt figyelmet érdemelnek! Ráadásul ezek az elváltozások, ha elrákosodnak, rendkívül hamar, akár néhány hónap alatt adhatnak áttétet a nyirokhálón keresztül, s a kór ilyen esetben halálossá válik.

Amit a megelőzés érdekében tehetünk:

optimális fényvédelem

• folyamatos önvizsgálat

• hajlamtól függően félévenként, évenként keressük fel a bőrgyógyászt anyajegyszűrés miatt, még akkor is, ha nem látunk magunkon semmilyen elváltozást!

A vizsgálat során az orvos sokszoros nagyítású készülékkel egyenként vizsgálja meg az anyajegyeket. Így ugyanis sokkal jobban látja azok szerkezetét, s még időben észlelhetők azok az eltérések, amelyek szabad szemmel láthatatlanok. S, ha baj van, a rosszindulatú elváltozásra hajlamos anyajegyek még időben eltávolíthatók.

A BŐRGYÓGYÁSZATI RÁKSZŰRÉST KÜLÖNÖSEN AJÁNLJUK AZOKNAK:

• akinek a családjában már előfordult festékes bőrrák
• korábban a normálistól eltérő anyajegyet távolítottak el a bőréről
• sok veleszületett vagy szerzett anyajegye van
• bőrén nehezen ellenőrizhető területen található anyajegy, illetve az dörzsölésnek van kitéve
• új anyajegye jelent meg

INTŐ JELEK

A rosszindulatú bőrdaganatok szűrésére jelenleg az ABCDE rendszert használják, ami a melanoma öt szabad szemmel is megfigyelhető tulajdonságát vizsgálja. Ez alapján egy bőrelváltozás akkor gyanús, ha:

• aszimmetrikus (A)

• szabálytalan a széle (B)

• egyenetlen a színe (C)

• átmérője nagyobb hat milliméternél (D)

• külleme változik (E)

A bőrdaganatok kilencven százaléka, a rosszindulatú melanómát is beleértve tökéletesen gyógyítható, ha időben észreveszik, a melanoma ugyanis – korán felismerve – a legjobban gyógyítható a halálos rákfajták közül!!!

Hozzászólások lezárva.