Szépségtippek nyárra – Interjú

Önnek mi jut eszébe a nyárról? Nekem a napfény, a tenger hűs, sós vize, az önfeledt jókedv, no és persze az is, hogy időben felkeressem bőrgyógyász – kozmetológus orvosomat, Dr. Révész Klaudiát…

…ő, mint minden szépség titkok tudója, felkészít a nyárra. Segít megszabadulnom kisebb nagyobb aktuális szépséghibámtól, ellenőrzi anyajegyeimet, illetve minden különösebb hókusz-pókusz nélkül elintézi, hogy a kíméletlenül tovaszálló évekkel dacolhassak, hosszútávon is kortalannak tűnjek.

KI MIT TUD

Nincs mese, nyáron neki kell vetkőznünk, a magasba szökő higanyszálak levetkőztetnek bennünket. Az „ápol és eltakar” ruháinkat lengékre kell cserélnünk. Így pedig előbukkanhatnak szépséghibáink, úgy mint a télen beszerzett úszógumink, combunkon, popsinkon éktelenkedő cellulitunk, bőrünket végigszántó striáink, izzadós hónaljunk, hogy csak néhányat említsek. Szerencsére ma már mindebbe nem kell belenyugodnunk, mert a kozmetológia a segítségünkre siet. A mikéntről Révész doktornővel beszélgettünk.

ideál: Kezdjük talán azzal, hogy mi is az a kozmetológia?

- Az esztétikai bőrgyógyászat feladatkörébe azok a problémák tartoznak, amivel a kozmetikus már nem tud megbirkózni, de még nem tartozik a plasztikai sebész feladatai közé. Például pattanások, rosacea, seborrhoea, dermatitis, hegek, szemölcsök, fibromák kezelése, illetve olyan bőrfiatalító eljárások, mint a ráncfeltöltés, botoxkezelés, mezoterápia – arcon, nyakon, dekoltázson – cellulit-, stria-, hajhulláskezelés, zsíroldás, avagy alakformálás a toka, a derék, a kar, és a has tájékán.

ideál: Hamarosan beköszönt a nyár. Ilyenkor, ha lehet még szebbek, még vonzóbbak szeretnénk lenni. Ön miként tud ebben segíteni, úgy a hölgyeknek, mint az uraknak?

- Ha valakire ránézünk, elsőként alkata ötlik szemünkbe. Karcsú-e avagy éppen túlsúlyos. Természetesen az utóbbi eset okozza a legtöbb galibát, különösen akkortájt, amikor fürdőruhára kell(ene) vetkőzni. Így hát az ideális testsúly a legelső, amire mindenkinek oda kell figyelnie. A felesleges kilók nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem számtalan komoly betegségre is hajlamosítják cipelőjüket. Szakember által vezetett, személyre szabott böjt, avagy salaktalanító kúra segít az optimális súly elérésében, abban, hogy csinosak legyünk fürdőruhánkban, s nem elhanyagolható „mellékhatásuk” az, hogy bőrünknek is jót tesznek. Ráadásul, ha közben természetes alapanyagú táplálék kiegészítőket, homeopátiás szereket is magunkhoz veszünk, azaz belülről is tápláljuk bőrünket, az eredmény még szembetűnőbb lesz

NYÁRI PALETTA

ideál: Tételezzük fel, hogy bekopogtat Önhöz egy olyan ember, aki nem túlsúlyos, jól érezi magát a bőrében, de azért szépülni szeretne. Mit javasolna neki?

- Nyáron – a napfény és bőrünk fényérzékenysége miatt – viszonylag szűk a kozmetológia fegyvertára, ám azért mindig lehet mit tenni a szépség érdekében.

ideál: Például?

- A meleghónapokban is szezonja van a botox kezeléseknek, a mezoterápiának, a ráncfeltöltésnek.

ideál: Vegyük sorra őket!

- A helyesen adagolt botox egyértelműen fiatalít, mert az arc bizonyos régióiban átmenetileg lebénítja az arcizmokat, s így kisimítja a bőrt! És most senkinek se jussanak eszébe azok az agyon botoxozott sztárok, akik a bulvárlapok oldalain feltűnve riogatnak bennünket! Aki mértékkel alkalmaztatja ezt a kezelést az azt éri el, hogy arca fiatalosabbnak, kipihentebbnek tűnik, de semmiképpen sem válik viaszbaba szerűvé. Kevesen tudják a botoxról, pedig nagyon sokakat érint, hogy a túlzott izzadást – hónalj, tenyér, talp – is meg lehet vele szüntetni. Ez nyáron különösen hasznos lehet.

És most térjünk át a mezoterápiára. Ez a módszer – nem napjaink újdonsága, hiszen Franciaországban és az USA-ban legalább fél évszázados múltra tekint vissza – sokféle szépészeti beavatkozásra ad lehetőséget. Így például fiatalítani lehet vele az arc, a nyak és a dekoltázs bőrét, segít megszabadulni a cellulittől, elhalványítja a striákat – terhességi csíkokat – helyi alakformálásra, zsíroldásra is kiválóan alkalmas módszer, s nem utolsósorban képes megállítani a hajhullást is.

ideál: Miként történik a kezelés?

- A beavatkozás során a bőrfelszín alá mikroinjekciókkal – adagolópisztoly segítségével – fecskendezzük be a speciális hatóanyagokat. Az orvosolni kívánt problémától függően eltérő mélységbe, különböző mennyiségű és különböző összetételű hatóanyaggal végezzük a kezelést, ami nem fájdalmas legfeljebb kicsit kellemetlen. Fontos, hogy mindenkinek egyéni kezelési tervet kell kidolgozni, s személyre szabottak az alkalmazott hatóanyagok receptúrái is. A mezoterápia eredménye egyébként 3-4 kezelés után nyilvánvalóan megmutatkozik.

ideál: A ráncfeltöltésről se feledkezzünk meg!

- Ehhez is különböző alapanyagokat lehet használni, a kozmetológia palettája színes, ám én csak a hyaluronsav alapú, 6-12 hónap alatt lebomló szereket alkalmazom.

ideál: Miért?

- A tartósnak nevezett anyagok hosszú távú mellékhatásai – gyulladások, az arc eltorzítása – véleményem szerint egyáltalán nem szolgálják a szépséget, sőt, jó néhány elrettentő példát láthattunk-láthatunk erre a celebek világából.

ideál: Ön egyébként kedveli a ráncfeltöltést, mint módszert?

- Igen, mert az eredmény azonnal meglátszik! A befecskendezett hyaluronsav azonnal kisimítja a sokak arcát fáradttá, markánssá tévő mély, az orrtő és a szájszeglet között húzódó „nevető ráncokat”, a szemöldökök közötti és a homlokráncokat, hogy csak néhány példát említsek.

BŐRÜNK VÉDELMÉBEN

ideál: Úgy gondolom függetlenül attól, hogy mint bőrgyógyászt, avagy éppen, mint kozmetológust keresik fel, pácienseinek figyelmét mostanság felhívja a megfelelő fényvédelemre is.

- Természetesen, mivel a megégett bőr a későbbiekben számtalan kellemetlen bőrprobléma – időelőtti bőröregedés, bőrrák, pigment foltok, stb. – kiindulási pontja lehet. Nagyon lényeges, hogy ne csak akkor óvjuk bőrünket a túlzott napsütéstől, ha nyaralunk, vízparton tartózkodunk, hanem a nyár minden napján! Az erős és káros UV sugárzások akkor is kifejtik egészségtelen hatásukat, amikor mondjuk a városban közlekedünk, avagy épp egy fa árnyékában várunk a buszunkra. Külön szeretném hangsúlyozni a szülők felelősségét! Nekik kell óvniuk kis és nagyobb gyermekeik bőrét, ami a felnőttekénél sokkal érzékenyebben reagál a káros behatásokra! Bármennyire is ódzkodnak tőle lurkóink, nyáron, ha a szabadban tartózkodnak 50-es faktorú napkrémmel védjük őket! Arról se feledkezzünk meg – bármennyire hangosan is próbálnak ellenállni -, hogy a krémezést 2-3 óránként megismételjük, ugyanis a kémiai szűrők ennyi idő alatt lebomlanak!

Anyajegyek szűrése – kötelezően ajánlott

Épp úgy a strandszezon beköszönte előtt, mint annak végeztével ajánlott anyajegyszűrésen részt venni. Már csak azért is, mert a bőrrák esetében hatványozottan igaz az, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni a bajt. Ha ugyanahhoz a szakemberhez fordulunk a rendszeres szűrés miatt ő azonnal észleli az esetleges kóros folyamatot, így abba időben be lehet avatkozni, s elkerülhető a súlyosabb megbetegedés.

 

Nyáron tilos!

Jó néhány olyan kozmetológiai, illetve bőrgyógyászati beavatkozás létezik, amelyet nyáron tilos elvégeztetni. Íme a listájuk:

  • végleges – tartós – szőrtelenítés
  • lézeres érkezelések
  • lézeres bőrfiatalító eljárások
  • lézeres hámlasztás
  • gyümölcssavas hámlasztás
  • lézeres hegkezelések
  • scleroterápia – érkezelés
  • szemölcsök, fibromák égetése
  • kizárólag esztétikai okokból eltávolítandó anyajegyek kimetszése

Czellér T. Erika

Hozzászólások lezárva.