Gyermekbőrgyógyászat

 

A népesség egy ötöde gyermek. A gyermekgyógyászati rendelésen a betegek egyharmada bőrbetegségek miatt jelentkezik. A felnőtt bőrgyógyászati szakrendeléseken pedig a betegek kb. 10%-a gyermek. Azonban a gyermekek nem „kis felnőttek”! Sőt, még ezen a csoporton belül is óriási különbségek adódnak az életkori sajátosságokból eredően, pl. egy csecsemő és egy serdülő lehetséges bőrpanaszai között!

Az első életévekben, amikor az immunrendszer még nem kellőképpen fejlett, viszont a gyermek szervezetén belül óriási változások mennek végbe, több olyan „kritikus” időszak van, amikor a gyermek fogékonyabb lehet különböző bőrbetegségekre, elsősorban a bakteriális, gombás, vírusos fertőzésekre.

Gondoljunk csak bele, milyen hatalmas munka és megpróbáltatás egy ilyen kis szervezetnek az a számunkra olyan könnyen kimondható tény, mint pl. a fogzás, a növekedés, a mozgáskoordináció fejlődése, a szoptatásról való leszoktatás, az új ételek elfogadása, feldolgozása, a szobatisztaságra való szoktatás, nem beszélve az oltások okozta immunrendszeri megterheléséről! A bölcsődei, vagy óvodai beszoktatás idején nem csak az elszakadás tényét kell feldolgozni, hanem azt a rengeteg új kórokozót is, amivel egy gyermek közösségben számolni kell. Ehhez hozzájárul még az a tény, hogy egy csecsemő, vagy kisgyermek bőrének barrier (védő) funkciója még nemhogy nem tökéletes, hanem különösen sérülékeny, és aprócska ápolási hiba következtében is könnyen sérülhet.

Minden életkornak megvannak a maga sajátosságai – a bőrpanaszok tekintetében is. A probléma eredetének felkutatása érdekében alapos vizsgálatra, körültekintő kikérdezésre van szükség, hiszen a bőrtünetek mögött sok esetben állhat belgyógyászati, vagy pszichés probléma. Gyermekeknél azért hasznos előnyben részesíteni a homeopátiás kezelési lehetőségeket, mert a pszichés problémák nehezebben deríthetők ki, viszont egy jól megválasztott homeopátiás szer ezeket is kezelni tudja.

A kicsik különösen érzékenyek a szintetikus- és vegyszerekre. Ezért ameddig csak lehet, feltétlen fontos egyéb természetes megoldások (gyógynövények, vitaminok, ásványok, baktérium-flórarendezők, természetes immunmoduláló szerek, lézer akupunktúra, diéták…) keresése is, ha tisztálkodásról, bőrápolásról van szó.

Mindezek mellett természetesen szükség van az életkori sajátosságoknak megfelelő ápolási szokások kialakítására is, mivel egész másra van szüksége még egy egészséges újszülöttnek is, mint egy teenagernek. A különböző bőrbetegségek esetén ez fokozottan érvényesül, hiszen pl. a csecsemőkori ekcéma, vagy a serdülőkori pattanások külső kezelésében is meghatározó jelentőségű a mindennapos bőrápolás, de más-más módon. Ezek miatt is érdemes kikérni a szakemberek véleményét.

Hozzászólások lezárva.