Nyári bőrvédelem…

Bőrünk fizikai értelemben határvonalat képez testünk és a külvilág között, ezért szervezetünk jelzéseire és a rajtunk kívülálló impulzusokra előbb vagy utóbb egyaránt reagál. Amennyiben azt szeretnénk, hogy bőrünk szép legyen, figyelnünk kell arra, hogy igényeinek megfelelően óvjuk és ápoljuk, különösen a nyári hónapokban.

Menjünk-e napra egyáltalán, s, ha igen, akkor hogyan védekezzünk a nap kártékony hatásaival szemben? Miben reagál másként bőrünk a legmelegebb évszakban? Milyen kozmetikai szereket használhatunk ilyenkor, hogyan ápoljuk bőrünket, hajunkat és mire kell vigyáznunk a testszőrzetek eltávolításakor? Ezekre a kérdésekre is kaptunk választ dr. Révész Klaudia bőrgyógyásztól, aki gyakorlati tanácsokat is adott olvasóinknak.

MI VAN A NAP ALATT?

Nap nélkül nem létezne élet a Földön, ezért tévedés azt gondolni, hogy minden körülmények között menekülnünk kell a nap sugarai elől. Viszont az nagyon fontos, hogy körültekintően megtervezzük a napon töltött órák időszakát és mértékét. Továbbá ügyelnünk kell a fényvédelemre! Az európai emberek bőrszíne legtöbb esetben minimum 20-25-ös faktorszámú fényvédőt igényel a nyár kezdetén, illetve az első néhány napozás alkalmával, aztán ezt az erősséget fokozatosan lehet csökkenteni. Természetesen a különösen érzékeny bőrűeknek – vörös hajú, kék szemű, szeplős emberek – a magasabb faktorszámú védelem jelent biztonságot. A lényeg az, hogy fokozatosan szokjunk hozzá a naphoz, hiszen a bőr elöregedése és daganatos megbetegedései szempontjából a leégés a legveszélyesebb tényező. A kívánt fényvédelmet megfelelően kiválasztott készítménnyel biztosíthatjuk.

Az ideális naptej ismérvei

 • bőrtípusnak megfelelően kiválasztott faktorszámú

 • UVB és UVA szűrőt is tartalmaz

 • vízálló

 • liposzómás készítmény, ami összetételének köszönhetően jobban behatol a bőrbe, így biztonságosabb

VESZÉLYES NAPÓRÁK

Lehetőleg 12.00-15.00 óra között ne menjünk a napra! Ha ez elkerülhetetlen, akkor gondoskodjunk erőteljes fényvédelemről! Vegyük figyelembe, hogy tengerparton a sziklák, a homokszemcsék, a víz, a bőrünkre rakódott sókristályok felerősítik a napsugárzás erejét, ezért ha nem vigyázunk, fényvédelem nélkül még a napernyő alatt is leéghetünk.

TIPP: napégés égési sérülésnek számít, I-II fokú lehet, ezért annak megfelelően kell kezelni. Ilyen esetekben hatékonyan segít a hűtés, hűs zuhanyozás, borogatás, vagy ha ez nem megoldható, akkor hidratáló jellegű napozás utáni ápoló, vagy testápoló gyakori alkalmazása. Gyulladáscsökkentő hatású a körömvirágkrém, de nem vazelin alapú! Illetve a körömvirág homeopátiás formája, a Calendula alacsony potenciában. Napallergia esetében nagyon jótékony az Urtica urens nevű homeopátiás készítmény. Az említett szerek vény nélkül is kaphatók gyógyszertárban. Gyerekeknél különösen fontos a megfelelő fényvédelem, mert az élet során elszenvedett napfénykárosodás kumulálódik. Tehát a már gyermekkorban megégett bőrnek nagyobb esélye van a felnőttkori megbetegedésekre, kozmetikai problémák kialakulására, ráncosodásra, a bőr különböző daganatos megbetegedéseire.

HASZNOS ÉS ÁRTALMAS

A napnak számos kedvező hatása van, ezért ne meneküljünk előle! Egyrészt szervezetünkben a D vitamin – amire minden embernek szüksége van – nap hatására képződik. Másrészt, vannak olyan betegségek melyeknek a legtöbb esetben kifejezetten jót tesz a nap:

 • psoriasis (pikkelysömör)

 • ekcéma, atopiás dermatitisz

 • seborrheás bőrgyulladás – akár az arcon van, akár a fejbőr korpásodását okozza

 • pattanások – főleg, ha a napsugárzás tengervizes fürdőzéssel párosul

Ugyanakkor vannak olyan betegségek is, amelyek esetében százszázalékos fényvédelem javasolt, mert ezeknél kifejezetten ártalmas a nap:

 • autoimmun betegségek – pl. erythematodes

 • fotoallergiás, fotokontakt bőrreakciók – ilyenkor a fény és egy adott anyag együttesen okoz gyulladásos bőrtünetet

 • pigmentfoltos bőr – terhességi-, v. májfoltok, chloasma

  Jó tudni! Egyes gyógyszerek, elsősorban az antibiotikumok, pl. a tetrán-származékok napfény hatására fényérzékenységet okozhatnak, fotoallergiás reakciót válthatnak ki a bőrön. Ezért ha valaki ilyen szert szed, nem mehet sem a napra, sem szoláriumba! Tehát mindig alaposan át kell tanulmányozni a betegtájékoztatót!

NYÁRI BŐRBEN

A napsütéses órák számának növekedésével bőrünk viselkedése is változik. Nyári hónapokban a verejtékmirigyek aktívabbak, tehát jobban izzadunk, és a faggyúmirigyek is intenzívebben működnek, ezért hidratáltabbnak érezhetjük bőrüket. Ennek következtében a bőr ápolási igénye is átalakulhat. Probléma lehet abból, ha valaki nem veszi észre időben, hogy bőrének szükségletei megváltoztak:

 • A túl zsíros arckrémek és testápolók előhívják a pattanásokat.

 • Megjelenhet a bőrön az úgynevezett Mallorca- akne, ami a kifejezetten rosszul megválasztott kozmetikumok, fényvédő krémek hatására alakul ki, általában az arcon, dekoltázson, azaz a legérzékenyebb bőrfelületeken.

Fontos! Maguk a kozmetikumok is okozhatnak fényérzékenységet, amit szintén pirosodó bőrreakció jelez, és ez a későbbiekben pigmentzavarhoz is vezethet. Ezért a nyári időszakban nem célszerű gyümölcssavat ( AHA ), és szalicilsavat tartalmazó krémeket használni, mert ezek hatására a napozást követően nagy eséllyel reagál pigment foltokkal a bőr.

 • Jellegzetes probléma a parfümöt használó nők nyakán megjelenő barnás, térképszerű folt, ami attól van, hogy rendszeresen ugyanarra a helyre fújják az illatanyagot, és a nap hatására az adott területen krónikus gyulladás alakul ki, majd a bőr felületének színe megváltozik. Ettől még lehet nyáron parfümöt használni, de ajánlott inkább a hajtőre fújni, vagy oda, ahol nem éri napfény.

 • A fokozott faggyú és verejték termelődés jó táptalajt nyújt a különféle kórokozók megtelepedésére. Ennek egyik tipikus tünete, mikor a hónaljszőrzeten fehéres, sárgás, barnás lerakódás tapasztalható. Ilyen esetben nem csak divatos, de nagyon hasznos is lehet a szőrzet teljes eltávolítása, a megfelelő higiéniai szabályok betartása, esetleg helyi fertőtlenítő készítmények alkalmazása.

 • Nyári melegben a testhajlatok – hónalj, mellek-, és has alatti terület, lágyékhajlat, lábujjközök – könnyen befertőződnek. Ilyenkor alakulnak ki a leggyakrabban a bőrgombásodások, a „ kipállások”. Mindezek ellen a legjobb orvosság a megfelelő higiénia, az alapos tisztálkodás és fontos, hogy mindig szárazra töröljük a bőrünket, mert a nedves, bepállott felületek jó táptalajt jelentenek a kórokozók szaporodásához.

 • A nap hatására gyakran előjön a herpesz azok száján, arcán, akik erre hajlamosak. Az érintetteknek ezért javasolt a szájra illetve az egész arcfelületre magas faktorszámú védőkrémet használni, ami megakadályozhatja a csúnya, kellemetlen és fájdalmas hólyagosodást.

TIPP! Aki tudja, hogy herpeszre hajlamos, annak a nyaralás, vagy a napozási időszak előtt érdemes a Nátrium muriaticum nevű homeopátiás készítményt szedni megelőzésként, vagy ennek kenőcs formáját alkalmazni rendszeresen.

JEGYEZZÜK MEG! A legtöbb bőrfiatalító, bőrhámlasztó technikát, végleges szőrtelenítést nem ajánlatos nyáron végeztetni, mert ezt követően a bőr a napfény hatására komoly károsodást szenvedhet, pigmentfoltokkal reagálhat. Egyetlen kivétel a nagy sikerű mezoterápiás bőrfiatalító kezelés, melynek nincsenek ilyen mellékhatásai.

TÚLZOTT VEREJTÉKEZÉS

Az izzadás nem csupán a hőháztartás fenntartásának egyik kardinális eleme, de fontos méregtelenítő funkciója is van. Ezért szükséges, hogy tudjunk verejtékezni. Ugyanakkor a túlzott verejtékezés rendkívül kellemetlen lehet, a vele járó szagok és látvány miatt. Ezt elsősorban táplálkozással és a szervezet megfelelő méregtelenítésével lehet orvosolni, de különféle kozmetikai beavatkozásokkal is lehet csökkenteni az izzadás mértékét.

Botox-szal az izzadás ellen

A hónalji, a tenyér- és talpizzadás csökkentésére kitűnően alkalmazható a hagyományos orvoslásban őshonos, ám mára a kozmetológiában is nagy sikert arató botox kezelés, mely apró tűszúrásokból álló beavatkozást jelent. Az egyszeri kezelés hatása másfél- három hónapig tart, ami a nyári időszak jelentős része. A hatás gyors és nagyon látványos, ezért bizonyos esetekben – akinek a foglalkozásából eredően kellemetlen a tünet, pl. menedzserek, média szereplők, stb. – elsőként választandó megoldás lehet. A kezelést szerencsés úgy alkalmazni, hogy egy előzetes vizsgálattal felmérjük, mennyi a szervezetben felhalmozódott salakanyag és mivel a botox átmenetileg blokkolja a kezelt területen a méregtelenítő folyamatot, a szervezetet más módon kell tehermentesíteni – pl. fokozott folyadék bevitellel, szaunázással, méregtelenítő kúrákkal. Maga az izzadás a vegetatív idegrendszerhez kapcsolódó reakció, ezért ha állandósult, vagy időről-időre visszatérő gond van vele, tanácsos pszichoterápiát, jógát, autogéntréninget is alkalmazni a fizikai, tüneti kezelésen kívül.

HAJ – JAJ

A haj, mint bőrfüggelék szintén más ápolást igényel a nyári hónapokban, mint az év többi időszakában, hiszen ilyenkor a fokozott erejű nap és a fürdőzés nagyon kiszáríthatja. Ezért érdemes hajvég ápolókat, és a haj szerkezetét erősítő pakolásokat alkalmazni.

TIPP! Keverjünk össze tojássárgáját és ricinusolajat, vagy olivaolajat. Ezt használjuk pakolásként az előzőleg egyszer megmosott hajra hetente egy alkalommal. Úgy 15-20 perc után öblítsük le a hajat, majd mossuk meg a szokásos módon. Szárítás előtt a hajvégeket kenjük be még egyszer néhány csepp olajjal!

Nyáron az ember gyakrabban mos hajat, ezért figyelni kell arra, hogy olyan sampont használjunk, amit akár naponta is lehet. Egyúttal a napos órák idejére fújjuk be hajunkat fényvédőt tartalmazó olajjal, ami úgy funkcionál, mint a bőr esetében a naptej. Figyelnünk kell arra is, hogy ne közvetlenül a nyaralást megelőzően festessünk és/vagy daueroltassunk, mert akkor a napsütés hatására garantáltan nagy károsodást szenved a haj, hiszen az ártalmas tényezők egymásután érik.

SZŐR MENTÉN

A hajhoz hasonlóan a szőrszálak is bőrfüggelékek ezért a nyári bőrápolás kérdésénél fontos kitérni a szőrtelenítéssel kapcsolatos szabályokra. A szőrtelenítő eljárások – gyantázás, epilálás – általában a bőr átmeneti bepirosodását vonják maguk után, valamint gyantázás esetén nem csak a szőrtől, de egy réteg bőrtől is megszabadul az ember. Ha ilyen állapotban nap éri a szőrtelenített bőrfelületet, akkor a kis piros foltok bebarnulnak, illetve az eltávolított bőrréteg alatti érzékenyebb bőrfelület könnyebben megéghet és elszíneződhet a nap hatására. Ez az elváltozás rendkívül nehezen kezelhető. Ugyanez vonatkozik a szemöldök és a bajusz szőrtelenítésére is. Természetesen a szoláriumot is el kell kerülni szőrtelenítés után!

TIPP: Szőrtelenítés után használjunk Aloe vera, vagy Calendula tartalmú nyugtató balzsamot, esetleg krémet, amíg a pirosság meg nem szűnik. Napra, vagy szoláriumba csak a tünetek elmúlását követően menjünk.

Sziebig Tímea

Hozzászólások lezárva.